Bella Med Ske

Fra hvalp til servicehund


Der ligger mange timers arbejde i at træne servicehunde. En servicehunds uddannelse tager ca. 1½ år og starter, når hvalpen omhyggeligt udvælges i 8 ugers alderen. 

Når hvalpen er cirka 8 uger, kommer den hjem til en særlig udvalgt hvalpeværtsfamilie, hvor den tilbringer de næste cirka 8-10 måneder.

Hvalpeværtsfamiliens opgaver består, blandt andet, i at sørge for, at hvalpen bliver socialiseret godt, at holde hvalpen sund og rask, at lære hvalpen gode vaner, at give hvalpen alsidig miljøtræning og mange positive oplevelser i at samarbejde med mennesker.

Alle vores hunde har stambog fra Dansk Kennel Klub, og før en hvalp indkøbes til foreningen, kontrolleres forældredyrenes sundhedsoplysninger i Dansk Kennel Klubs hundedatabase. Hvis et hvalpekuld virker lovende, kontakter en af vores instruktører opdrætteren for at høre nærmere. Selvom vi stiller en del betingelser, er opdrætterne  meget interesserede i et samarbejde. De fleste opdrættere har stor forståelse for, at hvalpen skal have det rette potentiale for at komme i betragtning som servicehund.
Det er et spændende, varierende og særdeles hundevenligt job at være servicehund, men det stiller også store krav til hunden, både hvad angår hundens fysik og mentalitet. Derfor tester vi hvalpene for at finde de bedst egnede aspiranter.

Hvalpetest
STHs hvalpetest giver os et billede af hundens medfødte egenskaber, for eksempel dens nysgerrighed, flokfølelse og samarbejdsvilje. Disse egenskaber er vigtige, da en servicehund med tiden skal lære et stort antal signaler, og hele livet kommer til at arbejde tæt sammen med mennesker. Vi tester også hvalpens nervesystem. Vi laver en visuel overraskelse, eksempelvis en paraply, der bliver slået op, et ”truende” moment, som en fodbold med sorte prikker, der ligner øjne, og vi tester også hundens reaktion på lyd, eksempelvis et nøglebundt, der tabes i en metalskål. Hvalpens reaktion på alt dette fortæller os noget om dens mod, nysgerrighed, og evnen til at komme sig oven på en forskrækkelse.

Hvalpetesten udføres af STHs instruktører, når hvalpen er cirka 7 uger gammel. Der skal helst være 3-4 hvalpe fra kuldet, vi kan vælge imellem. Vi køber kun hvalpe, der har det, der skal til, for at blive en god servicehund. Der bliver brugt meget energi på at miljøtræne hundene, men det er hvalpens mod og nysgerrighed, der gør, at den kan overvinde eventuelle betænkeligheder, når den skal gå på trapper, gå ind i en elevator, eller gå på et bevægeligt underlag for første gang. Derfor er det egenskaber, der ligger højt på ønskesedlen, når hvalpene udvælges.

Kun de bedste
Mental og fysisk sundhed prioriteres højt, når udvælgelsen af kommende social- og servicehunde finder sted. Alle hunde helbredsundersøges grundigt ligesom hofter og albuer røntgenfotograferes. Desuden mentaltestes alle hundene, før de påbegynder den avancerede træning. Der lægges stor vægt på, at hunden er kontaktsøgende, samarbejdsvillig og legelysten. Hunden skal reagere hensigtsmæssigt i situationer, hvor den overraskes af lyd og bevægelse. Den skal også optræde koncentreret og målbevidst samt afreagere selvstændigt og så skal de have evnen til at komme roligt videre, selv efter de er blevet overrasket i forskellige situationer.

Unghunde
En gang i mellem køber vi også unghunde eller en voksen hund. Det kan være hunde, som på grund af allergi i familien, skilsmisse eller andet, har brug for et nyt hjem. Hvis hunden, efter et tjek i hundedatabasen, og en grundig samtale med hundeejeren, stadig virker lovende, så besøger STHs instruktører hundeejer og hund, og laver en indledende test af hunden. Det vil typisk foregå i den nærliggende by, hvor hunden ses an i forhold til, hvordan den reagerer på andre hunde, mennesker, trafik og støj. Samtidig ser instruktøren også på, hvor samarbejdsvillig hunden er, om den har apporteringslyst, og hvordan den reagerer på pludselig forskrækkelse. Hvis hunden går igennem ”grovtesten”, kommer hunden på prøve i cirka 3 uger hos en af STHs instruktører, som undersøger, hvordan hunden indgår i flokken og i hjemmet.

Prøveperioden har til formål at afdække, om der er nogle sundheds- eller adfærdsmæssige problemer, som gør hunden uegnet til servicehund. Vi tester også hundens tryghed i forskelligt miljø og leger med den for at finde ud af, om den kan lide at samarbejde. Den bliver desuden grundigt undersøgt af de dyrlæger som STH samarbejder med. Først efter denne periode og undersøgelserne, beslutter STH, om hunden skal trænes som ny servicehund. Herefter vil den enten komme hjem til nogle hvalpeværter, eller gå direkte i gang med specialtræningen hos en af vores instruktører.

 

STH Hvalpeveste

Vil du være hvalpevært?

Har I tid og overskud til at træne, passe og pleje en hvalp i 6 - 8 måneder, så læs mere om vores frivillige hvalpevært rolle.

Læs mere ›
Billede af Frankie med bamse

Støt STH

Støt os med kr. 200 ,- om året på mobilepay 15758 - eller se de mange andre muligheder for at give et bidrag

Læs mere ›
IMG 2074

Bliv medlem

Bliv medlem af STH og støt vores arbejde med at træne servicehunde

Læs mere ›
Billede af servicehund

Kan jeg få en servicehund?

Vi udplacerer kun servicehunde til mennesker med fysisk funktionsnedsættelse. Det sker gennem en ansøgelsesproces, der sikrer det bedste match mellem hund og bruger

LÆS MERE ›